BOLE LI VAS NOGE NAVEČER? TO NIJE DOBAR ZNAK:Ako imate još jedan od ovih 6 simptoma, hirurg kaže – HITNO kod ljekara
May 28, 2024

BOLE LI VAS NOGE NAVEČER? TO NIJE DOBAR ZNAK:
Ako imate još jedan od ovih 6 simptoma, hirurg kaže – HITNO kod ljekara

2 min read

Proširene vene i proširene vene ne moraju nužno da daju jasno nepogrešive nuspojave, međutim, pod pretpostavkom da imate najmanje dva iz ovog pregleda, obratite se svom ljekaru primarne zdravstvene zaštite!

Vatrene bolesti vena, na primjer, proširene vene utiču na bezbroj pojedinaca, a imaju nuspojave koje s vremena na vrijeme nisu vidljive golim okom.

Stručnjaci kažu da se problemi sa venama dešavaju kada se ove vene, koje ponovo dovode krv uskraćenu kiseonikom u srce, postanu uzbuđene i njihovi zidovi se oštete. Krv se tada razvija i uzrokuje povećanje i različite probleme. Za proširene vene se često pogrešno misli da su problem starijih, ali mogu uticati i na čvrste i mlade. Postoje faktori rizika, na primjer, zadatak koji od vas očekuje da predstavljate nekoliko sati svaki dan, a dame su nešto bespomoćnije u odnosu na bolest od muškaraca.

Vaskularni specijalista dr. Ed Sidezo dao je smisao nuspojavama proširenih vena.

Uočljive vene, posebno na nogama. Ispostavit će se da je artikuliraniji i vidjet ćete proširene vene, udarce na vanjskom sloju kože i promjene u raznolikosti.

Iritacija vena ne znači samo oštećenje njihovih zidova, već može prikriti i apopleksiju, koja se može uočiti po crvenilu kože i tvrdim “čvorovima” ispod kože. Apopleksija može biti izuzetno rizična i pod pretpostavkom da primijetite ove progresije idite kod specijaliste.

Proširene vene su mnogo bliže vanjskom sloju kože, zbog čega će dreniranje iz bezopasnih rana biti artikulirano. Vena i cirkulacijski sistem su u blizini smanjenog površinskog sloja i natopljeni su u njega, što je razlog da se čak i ogrebotine i povrede mogu ocijediti.

Promjene na koži, posebno na potkoljenici i potkoljenici, treba analizirati. Postoje dvije vrste promjena, koža može izgledati marljivije i suvlje, a mogu se pojaviti i male pukotine. Još jedna vrsta napretka je tačka u kojoj koža izgleda sjajnije kako se smanjuje.

Isto tako zamislivo da su čirevi mukotrpni, užasni i ne izgledaju pristojno, pa veliki dio njih najbrže ode specijalistu zbog njih.

Osećaj veličine i mučenja u nogama, posebno pred kraj dana, pokazatelj su da treba da posetite specijaliste. Ova nuspojava se javlja čak i bez vidljivih promjena na koži.

U slučaju da imate dvije nuspojave od ovog pregleda – veličinu i muku i dio progresije na vanjskom sloju kože, idealno je da se posavjetujete sa specijalistom jer vam može biti potrebna procjena stručnjaka za vene.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!