BOŽIĆNA POGAČA….RECEPT SAM DETALJNO OPISALA….MORA DA USPE
May 19, 2024

BOŽIĆNA POGAČA….RECEPT SAM DETALJNO OPISALA….MORA DA USPE

3 min read

Sastojci:
2,5 dcl mleka
2,5 dcl jogurta
1 dcl ulja
2 jajeta
2 ravne kašičice soli
2 kašičice šećera
15 gr suvog kvasca
2 kašičice brašna
oko 900 gr brašna tip 400 oštro (ja uvek koristim to za dizana testa, i to uvek senćansko (ono zeleno) – nije reklama, nego navika…)
I još:
2 žumanca
1 kašičica mleka
1 kašičica ulja
malo putera za podmazivanje posude
malo ulja za premazivanje posude u kojoj se diže testo
alufolija za pokrivanje česnice, kako ne bi jako potamnila


Priprema:
1 Ugrejte mleko da bude mlako. Dodajte kvasac, šećer i 2 kašičice brašna. Ostavite da nadodje kvasac (ja uvek dižem i suvi kvasac…).
Za to vreme, izmešajte jaja, so, ulje, jogurt. Sipajte u posudu u kojoj ćete mesiti pogaču. Dodajte mleko sa nadošlim kvascem.
2 Brašno prosejte kako bi dobilo više vazduha i samim time i pogača bila još laganija. Sipajte skoro svu količinu brašna na mleko. Ja, iskreno, mesim mikserom, mada bi trebalo rukom. Posle ja njega doradim, ali ovaj početak, dok se ne sjedini, mislim da je ok pomoći sebi. Dakle, mesite testo i ako je potrebno, a verovatno će biti, dodajte preostalu količinu brašna. Mesite dok testo ne postane glatko, ne trebate ga baš premesiti, kako bi se kasnije lakše radilo sa njim. Ako je i dalje lepljivo, dodajte još malo brašna, nemojte preterati.
3 Čistu posudu u kojoj ćete dizati testo namažite uljem. Ja barem tako praktikujem. Testo okrenite da se sa obe strane malo naulji. E sad, trik na koji sam nadošla u zadnje vreme, a kako bi mi testo lepše i pomalo brže naraslo jeste sledeći: upakujem posudu u kesu, tako da istisnem sav vazduh iz nje i onda zavežem kesu. To, kanda 😉 , imitira onu posudu za dizanje testa koju sam ja otopila blizu šporeta
4 Tako pripremljeno testo ostavite da naraste na duplu veličinu. Tada, premesite testo, pa još jednom ponovite postupak upakivanja i čekanja da naraste. Drugi put ne mora toliko…
Naraslo testo istresite na brašnom posutu podlogu. Podelite ga na dva dela.
5 Prvi deo oblikujte u krug, pa stavite u okruglu šerpu prečnika 28 cm (moja je tolika, pa su i mere odgovarajuće toj veličini) koju ste prethodno podmazali puterom. Oblikujte ga tako da prekrije dno.
Drugi deo testa podelite ponovo na dva dela. Jedan od ta dva dela podelite još na dva, a drugi na šest delova. Oblikujte svih 8 delova u valjčiće 🙂 nekih 20-tak cm dužine, pa ostavite 5 minuta da miruju. Tada uzmite šest jednakih, pa ih razvaljajte u valjke dužine nekih 40 cm, kako bi, kada se upletu, bili dovoljno dugački da prekriju celu pogaču i da se malo podvrnu ispod nje. Poslažite ih na način prikazan na fotografijama, pa upletite sva četiri dobijena kraja u pletenicu. Prebacite tako dobijene pletenice na okrugli deo koji je već u šerpi, lepo namestite i podvrnite pod krug krajeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!