DA NIJE OVOGA NIZAMA BI SADA BILA ŽIVA! Ovo su 5 KLJUČNIH PROPUSTA
May 23, 2024

DA NIJE OVOGA NIZAMA BI SADA BILA ŽIVA! Ovo su 5 KLJUČNIH PROPUSTA

4 min read

Da je smrt Nizame Hećimović iz Gradačca mogla biti spriječena, zna cijeli Balkan, koji od petka plače za nesretnom majkom devetomjesečne bebe Lene, pred kojom joj je monstrum Nermin Sulejmanović, njen nevenčani suprug, ispalio hitac iz pištolja u glavu, i to uživo prenosom na društvenoj mreži Instagram.

Nizama je Nermina posljednji put prijavila policiji 7. avgusta, kada je u stanici ispričala da ju je “pretukao zbog loše hrane” i da želi da mu se odredi mjera zabrane prilaska. MUP je podnio zahtjev sudu, ali ga je sudija Lejla Numanović odbila.

Policija je pokrenula istragu o svima koji nisu pravodobno reagirali da spriječe masakr, u kojem je Sulejmanović nakon supruge ubio i poznanike, oca i sina, Đengiza i Denisa Ondera, koji su otac i brat njegove bivše djevojke Dženane Onder.

Propusti istražnih i sudskih organa svakodnevno izlaze na vidjelo, a Republika je izdvojila pet najtežih.

Otkrivanje Nizaminog skloništa
Nakon tvrdnji da je ubica saznao gdje se njegova nevenčana supruga krije nakon batina koje joj je nanio 7. avgusta, i to zahvaljujući policajki Dženani S., te informacije su danas osporene u istrazi. Ipak, saopćeno je da policija ima informacije da je ona imala nekakvu povezanost s njim i s još nekim kriminalnim licima. S druge strane, izvori bliski istrazi nisu negirali da je Sulejmanović saznao za adresu supruge od nekog policijskog službenika jer je samo policija imala informaciju o Nizaminom prebivalištu.

Sud oslobodio ubicu
Općinski sud u Gradačcu, po odluci sudije Lejle Numanović, nije prihvatio prijedlog MUP-a od 7. avgusta da se Nerminu Sulejmanoviću odredi mjera zabrane prilaska Nizami Hećimović. U srijedu je predsjednica tog suda, Slobodanka Kojić, na konferenciji za medije saopćila da, što se tiče dokaza koje je sud imao protiv Nermina, nakon što je Nizama podnijela prijavu, imali su samo izjavu oštećene Nizame, gdje je ona “koristila blagodat svjedočenja”. Sudija nije prihvatila policijsku zabilješku kao dokaz jer se to ne može tako procijeniti.

Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona saopćila je danas da jedino u Nizaminom slučaju ove godine nije naređena mjera zabrane prilaska.

Od januara do 31. jula ove godine, Općinski sud u Gradačcu prihvatio je zahtjeve za izricanje 16 zaštitnih mjera za sprečavanje nasilja u porodici. Samo jedna je odbijena, ona koja je podnesena u ime Nizame Hećimović. Sve zaštitne mjere izrečene su na osnovu istog obima dokaza – navode u saopćenju.
Policija zakasnila
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić rekao je u srijedu da je policiji trebalo 21 minut da prijeđu tri kilometra do kuće Nizamine tetke, kada je prijavljeno da je Nermin stigao na to mjesto u petak s pištoljem i da tuče Nizamu, kao da im je za tu relaciju trebalo oko tri minute. Također, građani Gradačca pitaju se kako nisu uspjeli kasnije da ga nađu, pa je stigao da usmrti i Đengiza i Denisa Ondera, iako je cijeli masakr prenosio na Instagramu, govoreći gdje se nalazi. Na kraju, kada ga je policija opkolila, presudio je sebi hicem u glavu.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba iz vrha MUP-a Tuzlanskog kantona naredila je policajcima u Gradačcu da se “povuku” dok ne dođe specijalna jedinica. Građani su tako ostavljeni na milost i nemilost pomahnitalom Nerminu.

Kriminalac na slobodi
Iako je Nermin Sulejmanović veoma poznat u Gradačcu kao fitnes trener, takmičar u bodibildingu, ali i osuđivani kriminalac, on nije na vrijeme provjeren jer je u posjedu imao ilegalni pištolj i municiju od devet milimetara. Prema nezvaničnim informacijama, nekoliko dana prije masakra, Nermin je spalio dva skupocjena automobila šefu lokalne narko bande, kojoj je i on pripadao, Elviru Kuduzoviću, jer je, navodno, umislio da je Elvir bio u vezi s Nizamom.

Nisu uspjeli spriječiti snimanje masakra
Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, uhapsili su 40 osoba iz tog mjesta jer su monstrumu pružali podršku dok je prenosio ubistva uživo na Instagramu. Policija nije uspjela ugasiti Sulejmanovićev profil nakon tročasovnog emitiranja i tako potencijalno spriječiti barem jedno ubistvo. Tokom snimanja, Nermin je više puta tražio od svojih pratilaca da ga gledaju kako puca, očigledno iz motivacije da izvrši zločine i pokaže svoju moć, što su ranije naveli psihijatri. Snimanje je počelo oko 12 sati.

Saša Petrović, zadužen za sajber kriminal u FUP-u, rekao je da su odmah reagovali po dobijanju informacija. Dodao je da je jedini problem bio uspostavljanje kontakta sa kompanijom META.

Ova kompanija ima sjedište u SAD-u, a ispostava je u Irskoj. Razlika u vremenskim zonama očigledno je utjecala na bržu akciju. Imamo direktan kontakt s njima, ali ne možemo trenutno gasiti sadržaje iste sekunde. Oko 7:30 smo kontaktirali kompaniju. Osoba koja je naša kontakt tačka odmah je dostavila te informacije MUP-u TK i snimak je odmah ugašen – naveo je Petrović, iako je snimanje počelo oko 9:30, a snimci su izbrisani nakon tri sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!