DŽAMILU JE OTAC PRODAO SA 14 GODINA: “Pedesetogodišnjem čovjeku sam rodila 9 djece, ali mu jedno nikad neću oprostiti”
November 29, 2023

DŽAMILU JE OTAC PRODAO SA 14 GODINA: “Pedesetogodišnjem čovjeku sam rodila 9 djece, ali mu jedno nikad neću oprostiti”

3 min read

Spisateljica Jagoda Grondečka, specijalista za pitanja Centra Istok, predano dijeli račune avganistanskih dama na svom Instagram profilu, otkrivajući senzacionalnu stvarnost s kojom se suočavaju pod vlašću talibana. Ove hrabre dame suočavaju se sa nečuvenim siromaštvom, nezaposlenošću i stalnom borbom za osnovne slobode, dok se izgladnjela nacija bori sa teškim redovnim poteškoćama.

Životni put žena iz Afganistana Jamila obavijen je intrigama i tragičnim izazovima u provinciji Logar, u uglu Pul-e Alem. Sa samo 14 godina udala se za muškarca u kasnim 50-im, pretvorivši se u njegovu supružnicu.

U tom smislu, njena sudbina se ispreplela sa sudbinom druge osobe, a ona se pretvorila u vitalni deo porodičnog zanata, posvećena svom novom poslu kao proganjana dama bez mnogo odluka.

“Džamilov tata je takođe morao da se ponovo oženi, ali nije imao novca da plati budućoj supružnici, pa je došlo do trgovine. Novinarka Jagoda je napisala: “Dao je ćerku, a za uzvrat dobio čovekovu sestru.”

Priča o Jamili evocira njen brak, u kojem je, uprkos svojoj ljubaznosti prema njoj, njen muž imao svoje posebne razloge za ovu neobičnu vezu: svoju neprivlačnost prema prvoj ženi. Iz ove veze na svijet je rođeno devetoro djece, što je Jamili dalo značaj i motivaciju, a posljednje 24 godine svog života posvetila je radu sa porodicom i domom. Kako god bilo, njen posao je bio potpuno ograničen, njena mogućnost razvoja je uklonjena.

“Džamila kaže da je njena bolja polovina bila brižna prema njoj, nije je maltretirao niti udarao. Kaže da je jednostavno mogao i bez svog najupečatljivijeg supružnika, pa ju je oženio kao mlada dama. Sa njim je imala devetoro djece .Kao muž i dom brinula se o njima zadnje 24 godine života.Nije joj bilo dozvoljeno da putuje sama,na primjer na čaršiju ili druge kuće kod njene prijateljice.Njen glavni pratilac i drug bio je njen značajni Tuđa sestra, nažalost, nedavno je preminula od raka.

Nedugo nakon nedostatka njegove sestre, Jamila je puštena na slobodu, zabrinuta zbog groznih prilika na njenim delikatnim ramenima. Bez obzira na njenu nevjerovatnu žudnju da podučava svoju djecu, oskudica je poremetila njihovu budućnost.

Džamila je ostala sama. Njena deca su prestala da idu na časove – u jadnom porodičnom finansijskom planu nije bilo mesta za knjige, časopise ili olovke. Džamila žali zbog ove realnosti. Ona sama nije pohađala školu. Svaka majka bi smatrala da njenu djecu treba poučavati“, rekla je spisateljica.

Afganistanske mlade dame
„Izuzetno sam jadna što moja deca ne mogu da idu na nastavu, a nemamo novca. To je nešto što svojoj boljoj polovini nikada neću oprostiti“, kaže Džamila u susretu sa Jagodom Grondecki.

Uprkos izazovima sa kojima se suočavala, njena ljubav prema deci i nada u bolju budućnost ostaju nesmanjeni i nastavlja da ih nosi kroz život.

U ovom duboko bliskom kućnom sastanku, gospođa Džamila je otvorila svoj duh i otkrila neizreciv jad svog mukotrpnog izleta, uskraćenog gledišta i individualnih sloboda. Njene riječi odišu istinskim uticajem, oslikavajući srž hrabre dame koja se bori s poteškoćama klime u kojoj se nalazi.

Dama iz Avganistana
„Gospođa Džamila prihvata da bi dame trebale imati više mogućnosti, da bi trebale imati mogućnost da nastave nesputano hodati po putevima da idu na posao ili da zaključe za koga treba da se udaju – ili ako ništa drugo da imaju mogućnost odbaciti pod pretpostavkom da je budući životni partner mnogo etabliraniji od nje.” Njeno najstarije dijete se popunjava kao plaćeni radnik i radi za najnižu naknadu. Cijela njihova grupa od devetoro živi od gotovine koju on zarađuje.”

Snaga i neumornost ove dame, uprkos teškim vremenima, predstavljaju istinsku ilustraciju mentalne snage i odanosti roditeljstvu koja će zauvijek ostati duboko urezana u duhove svakog od ljudi koji su svjedoci njenog životnog procesa.

(Izvor: Stil.kurir)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!