JABUKA OBARA VISOK ŠEĆER:Za 10 minuta spremite poslasticu koju mogu da jedu i dijabetičari
November 29, 2023

JABUKA OBARA VISOK ŠEĆER:
Za 10 minuta spremite poslasticu koju mogu da jedu i dijabetičari

3 min read

Jabuka je nevjerojatna odluka za solidnu poslasticu, ali mnogi pojedinci gunđaju da ih to čini znatno radosnijim. Možete ga koristiti i kratko vrijeme kako biste zadovoljili želju za slatkim i opskrbili organizam s dovoljno korisnih sastojaka.

Jabuka je bogata antioksidansima, posebice vitaminom C koji pomaže tijelu da se nosi sa stresom i jača imunitet. I topiva i netopiva vlakna doprinose zdravoj razini šećera u krvi i korisna su za zdravlje probavnog sustava.

Jabuka je uvijek dobar izbor za užinu, a evo kako možete da je spremite i kao zdrav slatkiš!

Jabuka je odličan izbor za zdravu užinu, ali se mnogi žale da su od nje još više gladni. Da biste zadovoljili želju za slatkišima, a svom organizmu obezbedili dovoljno korisnih sastojaka, možete da je koristite i kratko obrađenu.

Jabuka sadrži značajne antioksidante, naročito vitamin C koji jača imunitet i pomaže organizmu kad je pod stresom. Topiva i netopiva vlakna su dragocjena za zdravlje organa za varenje i pomažu da se održi zdrav nivo šećera u krvi.

Jedna vrsta topivih vlakana – pektin – posebno je korisna i ne gubi se termičkom obradom. Zato iskoristite sezonu jabuka i pripremite voće tako da u njima svi uživaju.

Dovoljno je da svaku jabuku izdubite i u nju stavite po jednu kašiku mješavine sastojaka koje birate po svom ukusu. Osnovu treba da čine orašasti plodovi – orasi, lješnici ili bademi. Samljevenim orasima dodajte i malo sjeckanog suvog voća – urmi ili suvog grožđa, kao i narendanu koricu pomorandže.

Složite jabuke u manji pleh i pecite u rerni osam do deset minuta, na temperaturi od oko 200C stepeni. Prethodno, na dno pleha sipajte pola čaše vode, a u nju možete dodati i malo limunovog soka.

Za sve koji imaju problema sa šećerom, savjetuje se da jabuke pospu i cimetom. Ako nemate ovih tegoba, možete preliti jabuke i medom ili šećerom u prahu. U tom slučaju, pečenu jabuku možete da poslužite i sa šlagom ili sladoledom, kao i prelivenu čokoladom.

Pektin, vrsta topivih vlakana koja se termičkom obradom ne uništava, a posebno je korisna, stoga sezonu jabuka iskoristite tako da voće unaprijed pripremite kako bi svi mogli uživati u njemu.

Svaku jabuku dovoljno je izdubiti i staviti po jednu žlicu željene kombinacije sastojaka. Kao temeljac neka posluže bademi, lješnjaci ili orasi. Mljevenim orašastim plodovima može se dodati naribana narančina kora i malo nasjeckanih datulja ili grožđica.

Pecite jabuke u maloj posudi za pečenje na oko 200 stupnjeva celzijusa osam do deset minuta.

Za početak na dno pleha stavite pola čaše vode i malo limunovog soka.

Cimet je dobar dodatak jabukama za ljude koji se bore s željom za šećerom.

Medom ili šećerom u prahu možete pokriti jabuke ako nemate ovih problema. Pečenu jabuku možete preliti čokoladom i u tom slučaju poslužiti sa šlagom ili sladoledom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!