“Jaka grmljavina, ima i leda”, NEVRIJEME STIGLO U BiH: Evo gdje će sljedeće udariti!
June 15, 2024

“Jaka grmljavina, ima i leda”, NEVRIJEME STIGLO U BiH: Evo gdje će sljedeće udariti!

3 min read

Kako je objavljeno na stranici BH Meteo, riječ je o prvim predfrontalnim nestabilnostima u našoj zemlji, a u noći je “Krajina prva uz frontalne padavine”.

Isti izvor objavio je kako je nevrijeme zahvatilo područje Doboja: “Jaka grmljavina, a lokalno ima i leda”.

“Nevrijeme nastavlja putanju prema sjeveru i sjeveroistoku – prema Posavini. Modriča, Odžak, Šamac neka se pripreme”, navodi BH Meteo. 0 do 70 kilometara na sat.

Nakon današnjeg vrelog dana i temperatura i do 38°C, vikend donosi Srbiju jače pogoršanje vremena, a osjetniji pad vazdušnog pritiska uvod je u tu promjenu.

Već u toku ove večeri i prve polovine noći u severnim i centralnim predelima Srbije biće uslova za jači razvoj oblačnosti i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Biće uslova i za lokalne grmljavinske nepogode, navodi u najnovijoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić.

Inače, reč je o predfrontalnim nestabilnostima, pa će i dalje ostatati veoma toplo, uz južna strujanja.

Inače, danas se snažan ciklon premešta preko severa Evrope, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front, koji je stigao do Alpa, a prostire se čak od Skandinavije do Mediterana.

On je stvorio i sekundarni ciklon u Đenovskom zalivu, koji će zajedno sa hladnim frontom stići tokom vikenda i do Srbije, dok će se u sklopu ciklona sa severa Evrope preko našeg područja tokom vikenda spustiti veoma izražena i duboka visinska dolina, uz prodor osjetno svježije vazdušne mase sa severa Atlantika preko oblasti Alpa.

Srbija će se sve do podneva nalaziti u prednjem delu ciklona i ispred hladnog fronta, pa se u sklopu južnog strujanja očekuje priliv veoma tople vazdušne mase sa Mediterana.

Noć ka suboti biće veoma topla i neugodna, u mnogim predelima i tropska, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 24°C.

Vrlo toplo i vedro biće i u subotu ujutro. U većem delu Srbije vedro će biti i tokom prepodneva. Već oko podneva naoblačenje i zahlađenje se očekuje u sjeverozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predjelima, poslije podne i u centralnim, a tokom večeri i na jugu i istoku Srbije uz kišu i veoma obilne pljuskove sa grmljavinom.

Biće uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, a pri prodoru hladnog fronta vetar će biti u skretanju na prolazno jak i olujni zapadni.

Opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se na cijeloj teritoriji Srbije, a najobilnije padavine očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i sjeveroistočnim predjelima Srbije, na području Kolubarskog okruga, Podrinja, Mačve, Srema, Beograda, Šumadije, Pomoravlja, Podunavlja, Braničevskog okruga i na jugu Banata.

Jutarnja temperatura u subotu biće od 18°C na jugu do 25°C na sjeveru Srbije, u Beogradu 24°C, a maksimalna dnevna biće od 27°C na sjeverozapadu Srbije do 37°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

Po prodoru hladnog fronta, temperatura će u kratkom vremenskom intervalu da bude u padu i za 10 do 15 stepeni.

Najobilnije padavine i najveća opasnost od grmljavinskih oluja u Srbiji očekuju se poslije 15 časova, pa do nedelje ujutro.

U nedelju će u Srbiji biti umjereno do pretežno oblačno i osjetno svježije, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 23°C na severu i zapdu do 29°C na jugu Srbije.

I u ponedeljak svježe, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 22 do 26°C.

Poboljšanje vremena očekuje se od utorka, a od srijede će biti sunčano i ugodno toplo, uz svježa jutra, ali toplije dane.

Prema trenutnim prognozama toplotni talas zahvatio bi Srbiju krajem sljedeće sedmice i potrajao bi tokom sredine avgusta, uz temperature preko 35°C.

Dakle, u naredna dva dana u Srbiji se zbog vremenskih (ne)prilika očekuje veliki oprez na otvorenom, ali i u saobraćaju i da se izbjegavaju kritična mjesta, kao i da se redovno prati vremenska prognoza, naročito ako se izlazi van domova ili kreće na put. Nema mjesta panici, jer su ovakve (ne)prilike potpuno prirodne i uobičajane u ovom dijelu godine na našem području, naročito tokom aktuelne sinoptičke situacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!