KAKO DA SPASITE RUŽE 0D KIŠE: Velika vlaga ubija ovo cvijeće, jedna stvar će pomoći da cvjetaju do kraja sezone
February 26, 2024

KAKO DA SPASITE RUŽE 0D KIŠE: Velika vlaga ubija ovo cvijeće, jedna stvar će pomoći da cvjetaju do kraja sezone

2 min read

Kako se njeguju ruže tokom obilnih kiša? Evo savjeta!

Vlaga i toplota, to su najvažniji činioci razvoja biljaka, ali previše kiše može da dovede čitavu baštu u opasnost. Ako brinete za svoje ruže, evo savjeta za pojačanu negu tokom kišnog perioda.

Da bi biljke preživjele višak vode, treba im omogućiti dobru drenažu, ali i sačuvati od naleta štetočina i korova.

Ruže su kraljevsko cvijeće i zato ih treba kraljevski negovati. To znači da prvo treba ukloniti bilo kakvo granje koje eventualno raste iznad njih, kako bi uživale na suncu kadgod ga ima.

Pazite i da redovno uklanjate korov, kojeg će biti više nego ikad dok se obilne kiše smjenjuju s toplim periodima.

kako-da-posadite-ruze-u-saksiji-na-terasi-1910590195
Provjerite u kakvom je stanju zemlja – koren ne sme da se predugo “davi” u vodi koja ne otiče, inače će istruliti. Ako je ruža na tlu pod nagibom, iznad nje napravite kanalčić ili neku barijeru koja će je zaštiti od vode koja se sliva. Omogućite drenažu na svaki mogući način. Po potrebi, dodajte još zemlje, kako biste podigli nivo oko samog stabla.

Ukoliko imate više ruža koje se dodiruju, skratite im grane. Eventualno drugo cvijeće takođe potkrešite kako bi bilo što više vazduha oko biljaka. Tako ćete omogućiti lakše provjetravanje i brže sušenje lišća poslije pljuskova. Naravno, precvjetale cvjetove redovno uklanjajte.

Obilje padavina daje priliku insektima i štetočinama da se namnože. Da biste zaštitili ruže, treba da ih prskate insekticidom jednom nedeljno. One su, takođe, podložne i napadu gljivica, pa treba koristiti i fungicid. Napravite pauzu od dva dana poslije insekticida.

Kad se vrijeme stabilizuje i kišni period završi, dodajte đubriva ružama, najbolje stajnjaka – skinite sloj zemlje od par centimetara, sipajte đubrivo i onda vratite zemlju. Tako ćete osigurati da ruže lijepo cvjetaju tokom cijelog ljeta.

Tekst: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!