KO NE SMIJE JESTI TREŠNJE: Ako imate ovaj zdravstveni problem, morate ih izbjegavati
December 6, 2023

KO NE SMIJE JESTI TREŠNJE: Ako imate ovaj zdravstveni problem, morate ih izbjegavati

1 min read

Omiljeno voće su nam trešnje. Međutim, stručnjaci tvrde da se ono ne smije jesti u neograničenim količinama, inače može se ozbiljno ugroziti zdravlje

Trešnje su veoma ukusne i mogu se konzumirati u mnogo različitih kombinacija. Osim toga, veoma su korisne za imunitet i sadrže veliki broj vitamina. Međutim, mnogo ljudi nije sigurno koja količina je, zapravo, dopuštena da se konzumira na dnevnoj bazi.

Mnoštvo vitamina i minerala
Trešnje sadrže mnoštvo vitamina C i beta-karotena, vitamine B6 i K, folnu kiselinu, minerale kalij, željezo, bakar, mangan, kalcij, magnezij, fosfor, cink i kobalt. Bogate su biljnim vlaknima, što pomaže boljem varenju, dok prisustvo celuloze regulira varenje.

Zdraviji su tamniji plodovi, jer imaju višu koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djejstvo. One sadrže melatonin koji pomaže pri opuštanju,piše Avaz

Prije nego što ih konzumirate potrebno je da ih dobro operete pod mlazom hladne vode.

Problem s varenjem
Stranica “Medical Daily” navodi kako bi idealna doza bila čaša trešanja dnevno, dok veće količine mogu izazvati probleme s varenjem, pa bi osobe koje već imaju problema s tim, trebale voditi računa o tome koliko ih pojedu. Preporuka je jedna šaka dnevno.

HABER.BA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!