KOSA OPADA, STALNO STE UMORNI, OSJEĆATE SLABOST:Vjerovatno patite od nedostatka ovog minerala, koji produžava život
December 10, 2023

KOSA OPADA, STALNO STE UMORNI, OSJEĆATE SLABOST:
Vjerovatno patite od nedostatka ovog minerala, koji produžava život

1 min read

Selen je mineral koji je organizmu potreban u tragovima, ali bez njega se ne mogu odvijati važni procesi vezani uz naš metabolizam i opće zdravlje. Nužan je za pravilan rad imunološkog sustava, a o njemu ovisi i štitnjača. Gubitak kose, umor i slabost mišića prvi su znakovi da vam nedostaje selena.
Neophodan je za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, a o njemu ovisi rad štitnjače. Nedostatak selena može doprinijeti kognitivnom padu, neplodnosti i kardiovaskularnim bolestima.
Trenutno se provode istraživanja kako bi se utvrdilo može li se selen koristiti za liječenje određenih vrsta raka. Prije svega, količina selena u tlu u području u kojem živite i većina hrane koju konzumirate odredit će hoće li ili hrana ne sadrži dovoljno minerala.
Selen se može pronaći u sjemenkama, zelenom povrću, gljivama te piletini i ribi koja se tamo uzgaja. Većina stručnjaka preporučuje uzimanje dodatka selena ako ga već nemate.
Nedostatak selena također može dovesti do oslabljenog imunološkog sustava, što se očituje gubitkom kose, kroničnim umorom i slabošću mišića. Dodatak selena često se preporučuje parovima koji imaju problema s plodnošću.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!