KRITIČNI DANI TEK DOLAZE, SUPERĆELIJSKA OLUJA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA?! Poznati meteorolog naglasio da se građani ne opuštaju: Evo kada možemo očekivati SLJEDEĆI UDAR!
June 24, 2024

KRITIČNI DANI TEK DOLAZE, SUPERĆELIJSKA OLUJA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA?! Poznati meteorolog naglasio da se građani ne opuštaju: Evo kada možemo očekivati SLJEDEĆI UDAR!

5 min read

Navodna superćelijska oluja je prethodne večeri „grmela“ Srbijom i napuštena (distopijske scene. Rezultati se tek sabiraju, a na prostoru Sremske Mitrovice izražena je veoma osetljiva situacija.

Oluja je prvo pogodila severozapadne i zapadne regione Srbije, gde je orkanski vetar rušio drveće i obarao bilborde.

Pojedinci iz Odjeljenja za krizne okolnosti posredovali su u gašenju plamena izazvanog udarima groma.

Na području grada Beograda, zbog rezultata debakla, više puta je posredovala Vatrogasna jedinica Beograd. Struje nema u pojedinim delovima glavnog grada i Vojvodine. Nevreme je oko 22 sata pogodilo Niš, a povređeno je 12 osoba.

Rizik se zapravo šunja, a RHMZ je upozorio da je danas i sutra, kao i u subotu, moguća velika oluja.

Trenutna upozorenja ukazuju da je petak najvažniji od tri.

Region od Alpa, preko Zapadnog Balkana i Srbije do Karpatskog okruga je ozbiljna područja snage za očekivanje akcije od sutra oko ručka do subote uveče. Poboljšanja u susjedstvu će biti područja snage za izuzetno brzo (kretat će se od zapada-sjeverozapada prema istoku) uz prisustvo:

U upozorenju se pominje veliki grad prečnika većeg od 5 centimetara, kratkotrajni olujni vjetar jačine više od 24 m/s, te izolirani vjetar veći od 28 m/s.

Meteorolog Todorovi tvrdi da je teško predvideti tačnu lokaciju katastrofe.

Zbog toga će Republički hidrometeorološki zavod za pojedine lokacije izdati hitno upozorenje na grmljavinu sat do dva unapred.

– U večernjim satima između petka i subote i subote i nedjelje najvjerovatnije će biti komšijskih katastrofa sa obilnim pljuskovima, olujnim vjetrom i gradom. Ali nemoguće je predvideti da li će dostići ovu vrednost. Ovakve bure su prosječne za naše područje, odnosno cijelu Evropu u kasnim proljetnim mjesecima, s tim što je negdje izraženije, a negdje manje. To je odlika ljetne klime – vrućina, pored obližnjih nepogoda – rekao je meteorolog Nedeljko Todorović.

U svakom slučaju, ono što uzrokuje razvoj superćelijske oluje je udar toplog i hladnog zraka, različiti povjetarac u smjeru po nivou, dovoljna vlažnost, ogromna razlika u temperaturi i vrtložni razvoj koji nastaje turbulentnim, a s vremena na vrijeme i tajfunom poput povjetarca.

Šta nam budućnost donosi ove večeri?

Prema najnovijoj izjavi meteorologa RHMZ-a, danas će u prvom delu dana i prepodne na prostoru žarišne, istočne i jugoistočne Srbije biti na delu olujno sa susednim pljuskovima sa tutnjavom, dok je na severu i zapadu zemlje uobičajeno suvo vreme na mnogim mestima sa manje kontinuiranih padavina.

Na prostoru Beograda i okolnog regiona na pojedinim mestima biće slabih prolaznih pljuskova.

U ranim večernjim satima, u zapadnim i jugozapadnim okruzima, normalno je utemeljenije poboljšanje sjenovite, uz periodične pljuskove sa grmljavinom.

Kako Đorđe Đurić komponuje, pred kraj dana i tokom noći, ovaj okvir će se širiti preko centralne Srbije ka severu i Vojvodini. Ističe da neće biti grmljavine kao juče.

Meteoalarm za petak sutra najavljuje izuzetno opasno vreme na pola Srbije, podižući oprez na još veći nivo. Najznačajniji nivo upozorenja o oluji biće aktiviran zbog obilnih padavina – 30 litara čak 3 sata.

Na mapi za sutra, regioni zapadne Srbije, Vojvodine, Beograda i jugozapada Srbije označeni su crvenom bojom, što znači da će vreme biti izuzetno opasno.

– Nagađaju se posebno opasne klimatske posebnosti, koje su takve snage da mogu uzrokovati nevjerovatnu materijalnu štetu i biti izuzetno opasne za dobrobit pojedinaca i stvorenja. Trebali biste se redovno educirati o uvidima o očekivanim meteorološkim okolnostima i opasnostima. Pridržavajte se naredbi i savjeta vještih državnih uprava – izraženo je u pojašnjenju na sajtu RHMZ za crveni, najviši nivo opreza.

U tim delovima zemlje biće aktivno upozorenje na narandžaste vremenske uslove, što takođe ukazuje na opasnu klimu, ali zbog očekivanog grada i oluja.

Hoće li i avgust biti razdvojen olujama superćelija?

Meteorolog Marko Čubrilo procijenio je klimu za nadolazeći mjesec:

– U avgustu, s obzirom da će temperatura u svakom slučaju biti niža i u slučaju promenljivih vremenskih prilika, manja je verovatnoća jakih oluja. Manje je okolnosti za njihovo uređenje, a jedan od predznaka

značajni elementi je koliko energije. Prije velike oluje prošlog četvrtka, iznosila je 4.500-5.000 džula za svaki kilogram, to je jako puno, a kada energija poraste na te kvalitete, onda bi to mogla biti zaista nevjerovatna oluja, ali pretpostavljam da će biti znatno manji rizik od oluja superćelija u avgustu – naveo je Čubrilo.

Podsjećamo, oluja superćelija koja je izazvala pustoš na mnoge stanovnike naše nacije, a stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti dogoditi još ovih oluja!

Klimatolog Goran Pejanović otkriva kako se dešava oluja superćelija, čija je energija oblaka slična energiji nuklearne bombe.

Glavna stvar je da su količina vodene pare i temperaturni gradijenti između tla i viših slojeva zraka ono što čini ove superćelijske oblake mogućim. Slučajno da je na nivou koji hladi dan, a prizemlje je toplije, vazdušne mase se prevrću, na jednom delu se penju, a na drugom delu, na primer u drugim delovima, poniraju prema tlu i tada dolazi do promene vodene pare u padavine, poput pljuska ili grada – kaže Pejanović.

On skreće pažnju na to da je bitno shvatiti da se sadržaj vodene pare u vazduhu povećava tokom dužeg perioda.

– Dakle, proširena temperatura zraka i proširena temperatura svjetskog mora, a time i Mediterana i Atlantika, koji su u našoj blizini, izaziva proširenu mjeru vodene pare u zraku, a samim tim i preobilje navodne konvektivne energije iz koje te oluje stvaraju. U tim periodima stvaraju se visoke i guste magle u kojima se stvara brzina i do više od 20 metara svake sekunde u uzlaznom toku – napominje Pejanović, prenosi Pink.rs.

Dodaje da je izvodljivo da ovakva oluja sruši kran, drveće, a isto tako možemo predvidjeti da bi srušila krovove.

– Ovakvih superćelijskih oluja od sada će biti sve više – rekao je Pejanović, prenosi Pink

← Previous Story PRVA IZJAVA TARE SIMOV NAKON MEDIJSKIH NATPISA DA JE RASKINULA SA DEČKOM: Spomenula svoj ugovor
Next Story → RASKOŠNA VJENČANICA KAO IZ SNOVA! Marija Mikić zablistala na svadbi poput prave princeze, a otac je drži za ruku: Emotivni kadrovi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!