METEOROLOG SOVILJ OTKRIO KADA ĆE SRBIJU DA POGODI OLUJA! U pitanju su sati: “Ovo je veliki RIZIK, obavezno se sklonite!”
June 18, 2024

METEOROLOG SOVILJ OTKRIO KADA ĆE SRBIJU DA POGODI OLUJA! U pitanju su sati: “Ovo je veliki RIZIK, obavezno se sklonite!”

2 min read

Srbija se još nije oporavila od zapanjujuće bure koja se u sredu pojavila sa zapada, a procena kaže da sledi još jedan snažan udarac. Meteorolog Slobodan Sovilj otkriva za Nova.rs šta se sprema, kada se pojavi superćelija i kako da se zaštitite.

Snažna oluja u srijedu je rušila drveće, nosila sve što je dotakla, raznosila krovove i ranila ljude. Trenutno, u drugom prethodnom obaveštenju Republičke hidrometeorološke organizacije, kažu da se danas i sutra u ranim večernjim i noćnim satima mogu očekivati ekstremne vremenske prilike na području Srbije, dok klimatske informacije iz Hrvatske, kao i sa meteo radara, pokazuju da se superćelijski oblak sada kreće ka ovoj putanji iz Slovenije.

Čini se da će nevrijeme stići danas u najgore vrijeme, prema riječima meteorologa Sovila, u popodnevnim satima, u petak, baš kada svi žure da se spremaju za vikend. Bura se neće pojaviti u naredna tri-četiri sata, ali je normalno od 17 sati. dalje“, kaže Sovilj.

Da bi se situacija pogoršala, dolazi do nesvakidašnjeg kockanja navodnog pada golijatskog grada, čija širina prelazi pet centimetara. ” U sredu je 80% regiona Srbije bilo pogođeno olujama. Ova prostorna razmera danas i sutra ne bi trebalo da bude tako velika, ali to je razlog što u pojedinim regionima čvrsti povetarci mogu nesumnjivo da stignu do jačine tajfuna, a to podrazumeva severno od 100 kilometara svakog sata. Moguća je i veća grana grada u prečniku od pet centimetara. danas vrednije pažnje u Vojvodini i zapadnim delovima nacije, a sutra se taj region prostire preko centralne Srbije i ka istoku zemlje. Krajnji jug Srbije biće sunčan i veoma toplo, tako da tamo ne treba očekivati loše vreme.”

Kao rezultat toga, značajan upit je način da se zaštitite, posebno u slučaju da ste, na primjer, u perionici, a kuća nije blizu. Onda, u tom trenutku, kaže sagovornik, ne treba žuriti kući bez obzira na sve, već tražiti zaklon. “Pošto se ovi oblaci brzo kreću, neće trebati dugo da oluja počne kada se oblak vidi. To je razlog zašto je idealno skloniti se u zatvorenom prostoru, prodavnici, tržnom centru. Vozilo definitivno nije zaštićeno mjesto jer smo vidjeli da tajfun uvijanje efikasno obara drveće, uklanja dijelove vozila, a oni mogu oštetiti dijelove vozila.”

Konačno, sagovornik kaže da biste trebali pratiti upozorenja stručnjaka. ” RHMZ je za sada i sutra dao opomenu za region od Alpa, preko Zapadnog Balkana i Srbije, do Karpatskog lokaliteta. Taj region će danas i sutra u ranim večernjim satima biti izuzetno dinamičan sa olujama, a okolo će biti napredovanje superćelijskih oluja poput ona dva dana ranije. Nažalost, konkretno područje je nepobitno odlučilo da se kraj krize neosporno prestane. dok je ispred vremena.”

(NOVO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!