MLADI PJEVAČ (33) PREMINUO OD TUMORA MOZGA: Ovo su simptomi najčešćeg tipa raka, lako ih je pomiješati sa drugim bolestima
April 20, 2024

MLADI PJEVAČ (33) PREMINUO OD TUMORA MOZGA: Ovo su simptomi najčešćeg tipa raka, lako ih je pomiješati sa drugim bolestima

1 min read

Tom Parker (33) preminuo je od tumora mozga, a evo koji su simptomi karakteristični za glioblastom!

Tom Parker, član benda The Wanted preminuo je u 33. godini nakon što mu je 2020. godine dijagnostikovan glioblastom, tj. tumor mozga u terminalnoj fazi.

Vijest o njegovoj smrti je na društvenim mrežama potvrdila njegova supruga Kelsi, a muzičar je prve simptome tumora imao kada je doživio napad na porodičnom odmoru.

Glioblastom je inače tumor četvrtog stepena, a prema ocjeni britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema, reč je o tumoru koji “raste brže od drugih i teže ga je tretirati”, a evo koji su najčešći simptomi:

-Glavobolja (koja se često pogoršava ujutro ili prilikom kašljanja)
-Napadi
-Česte mučnine ili povraćanje
-Problemi sa pamćenjem ili promjene ličnosti
-Slabost, problemi sa vidom ili govorom koji se pogoršavaju

Iako ove simptome ne izazivaju samo tumori, već i brojni drugi zdravstveni problemi, važno je posjetiti ljekara ukoliko simptomi ne prestaju.

Glioblastom se najčešće tretira operacijom kako bi se uklonilo što je više moguće tumora, ali to nije uvijek moguće. Pored operacije, liječi se hemioterapijom i radioterapijom.

Uzrok glioblastoma, kao i većine drugih oblika tumora mozga, nije poznat.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!