Mnogima Stigli OGROMNI Računi, Evo Šta Je Glavni Krivac: Ovi Uređaji U Domu TROŠE Struju, ČAK I KADA SU UGAŠENI
June 15, 2024

Mnogima Stigli OGROMNI Računi, Evo Šta Je Glavni Krivac: Ovi Uređaji U Domu TROŠE Struju, ČAK I KADA SU UGAŠENI

2 min read

Jedan strani portal sproveo je istraživanje kako bi utvrdio da li naši kućni i mobilni uređaji i elektronika troše troše struju i kada ih mi isključimo, odnosno ugasimo kako mnogi vole da kažu.

Ako je vjerovati sajtu “Bright Side”, svi uređaju imaju “tajni” život koji je odgovoran za potrošnju struje čak i kada su isključeni. Iako to nekome može da izgleda zanemarljivo, činjenica je da je opet – potrošena struja.

Zato vam donosimo 5 uređaja koje najčešće ostavljamo uključenim čak i kad mislimo da oni više ne rade:

  1. Punjač mobilnog telefona

Većina ljudi ostavlja punjač u utičnici, čak i kada mobilni telefon nije priključen. Na svu sreću, tako se potroše samo 1,2 vata dnevno koja ne utiču značajnije na naše novčanike.

  1. TV, odnosno kablovski tjuner

Neko će reći, ko se još zamara time da ih isključuje, dovoljno je samo ugasiti televizor? E pa, ta loša navika za posljedicu ima potrošnju 22 vata struje dnevno i ukupan trošak 22 dolara na godišnjem nivou.

  1. Televizor

Da li ste znali da kada pritisnite dugme na daljinskom, TV se ne isključuje u potpunosti, nego se šalje u “standby” mod? Tako se troše 24 vata dnevno i stvara trošak 25 dolara godišnje.

  1. Računar ili laptop

Čak i kada su ugašeni, računari i laptopovi nastavljaju da rade, sve dok se ne isključe iz struje. Tako se troši 96 vati dnevno što vas može koštati i do 100 dolara godišnje. Korisnici koji ostavljaju svoje uređaje u “standby” modu ovaj iznos skoro da dupliraju.

  1. Uređaji sa digitalnim tajmerom

Kućni aparati poput rerne na primjer, troše najviše ukoliko nisu isključeni iz struje. Potrošnja iznosi 108 vati dnevno i stvara trošak 114 dolara godišnje.

Na kraju, naš savjet je, uvijek svoje uređaje iskjučujte iz struje po završetku korišćenja. Neki će reći da je potencijalna ušteda 261 dolara (28.449 dinara) godišnje mala, nekima će biti odličan dodatak kućnom budžetu, mi ostavljamo vama da sami donesete odluku. (novi.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!