OBRATITE PAŽNJU: Evo kako da razlikujete ORGANSKI PARADAJZ OD GMO, jedan detalj JE KLJUČAN
April 20, 2024

OBRATITE PAŽNJU: Evo kako da razlikujete ORGANSKI PARADAJZ OD GMO, jedan detalj JE KLJUČAN

2 min read

3.Naposlijetku, ukoliko ste čvrsti u namjeri da izbegavate GMO namirnice u svojoj ishrani, potrebno je da zapamtite slejdeće:

78% od ukupnog uzgoja soje u sijvetu, 33 % od kukuruza, 64 % pamuka i 24 %od repe su transgenetske sirovine. One se nalaze u brojnim namirnicama, kao što su: kobasice, mliječni prozvodi i sirevi, polupripremljena hrana, ovsene i kukuruzne pahuljice i kaše, hljeb, slatkiši, slatka i gazirana pica, čokoladni i ostali sirupi, majonez itd.

3

Na globalnom planu se sukobljavaju mišljenja i argumenti brojnih stručnjaka u vezi sa stavom da li je genetski modifikovana hrana u ishrani štetna po ljudsko zdravlje i organizam. Ukoliko ste i vi takvog stava, u nastavku vam predstavljamo 3 provJerena načina kako da razlikujete GMO od organske hrane.

Ono što je potrebno znati o genetski modifikovanim namirnicama, jeste da su one uzgojene transplatovanjem gena iz drugih organizama (biljke, životinje, mikroorganizmi) u cilju veće otpornosti na spoljne faktore, poput štetočina, virusa i sl. Dakle, genetski modifikovana hrana je znatno otpornija i raste brže nego ona koja je organski proizvedena. Inetersantno je da ona u određenim slučajevima može izazvati nepredviđene alergijske reakcije – na primjer, ako je neko alergičan na lešnik i jede namirnicu koja sadrži gen ovog orašastog ploda, vrlo je moguće da će se zaista pojaviti alergija.

U svakom slučaju, ovo su načini da razlikujete GMO od organske hrane:

  1. Pažljivo čitajte etikete

1

Kada kupujete namirnice, kao biste zaista odabrali one koje su organske, na etketi moraju da stoje oznake poput: 100% organsko, organsko ili da je napravljeno od organskih sastojaka. Ukoliko naiđete na etiketu GMO-free ili Non-GMO, to znači da proizvod može sadržati GMO sastojke, ali ne više od 0,9 %.

  1. Obratite pažnju kako izgleda proizvod

2

GMO namirnice uvijek izgledaju savršeno i pomalo plastično. Metoda translpatovanja gena im je omogućila da budu otporne na razne faktore, tako da je njihov oblik pravilan, površina glatka, i npr. kod paradajza – svi su iste veličine, identične boje itd. Sa druge strane, ukoliko vidite da je voće ili povrće napadnuto insektima, to je poprilično pouzdan znak da je organsko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!