“Pokušavali Smo Mi Tita Ubiti Više Puta, No Nismo Uspijevali …”
December 6, 2023

“Pokušavali Smo Mi Tita Ubiti Više Puta, No Nismo Uspijevali …”

3 min read

Nesuđeni sveštenik Radoš Stevlić koji je prije više od četiri desetljeća pokušao zajedno s još petoricom ubiti Josipa Broza Tita preminuo je 2016. u SAD -u gdje je godinama živio

Tito je bio neka vrsta Zeusa, vrhunski Bog koji je bio nedodirljiv. Mislim da je komunizam bio najgori sistem vladavine od Adama i Eve – rekao je svojevremeno Radoš Stevlić, koi je rođen u selu kraj Čačka, a umro je u SAD-u. Najveći dio života je proveo u emigraciji, a zbog atentata na Josipa Broza Tita osuđen je na 10 godina zatvora koje je odslužio u američkom zatvoru.

Stevlić je umjesto molitvenika i krsta još u mladosti uzeo oružje u ruke. Naime, iako je u Beogradu završio Bogoslovni fakultet pobjegao je iz Jugoslavije preko Austrije i Italije u SAD.

Prije pet godina je u intervjuu u srpskom listu Politika pričao o svom hapšenju prije 40 godina u Chicagu i o tome zašto je sudjelovao u atentatu na Tita. On je bio posljednji živući od šestorice koji su pokušali ubiti Maršala.

‘Smatrali smo da je njegova smrt neophodna’

– Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Stjepan Mali i da ne zaslužuje vladati Srbijom. Sa druge strane, bio sam svjestan da po našoj vjeri nemam pravo oduzeti čovjeku život, i možžda je bolje da je sve završilo tako kako je. I da smo ga tada likvidirali, niššta se ne bi promijenilo – kazao je Stevlić.

– Mi smo smatrali da je neophodno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliži tome bili smo kada je dolazio drugi put u Ameriku u Philadelphiji. Imali smo snajperiste koji su čekali da ga skinu za vrijeme hoda od aviona do terminala – kazao je Stevlić za televiziju Prva.

No, grupa nije imala uspjeha ni tada, ni kada je Tito došao u posjet Bijeloj kući, jer je prilaz Titovom automobilu bio nemoguć. Pokušali su ga i prije ukloniti, ali isto bez uspjeha.

Jugoslovenska vlada je, naime, nakon svega uputila američkoj vladi popis s imenima 146 osoba za zahtjevom da ih američke vlasti uhapse.

– Oni su njima u Beograd odgovorili da ne mogu da toliki narod uhititi, pa se sve svelo na nas šestoricu. Znači, Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjića, ŽŽivotija Savića, Nikolu ŽIvovića i moju malenkost. Glavna optužžba bila je pokuššaj ubistva Josipa Broza Tita – ispričao je Ravlić.

Kad je došao u SAD radio je u jednoj fabrici u Chicagu, ali je uskoro kupio restoran sa 70 mjesta i sobama za iznajmljivanje i istovremeno počeo razvijati privatni biznis sa kućama.

– Postao sam aktivan u našim emigrantskim krugovima pa sam bio i predsjednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikola u Chicagu. Svake godine kupovao sam po jednu kuću dok me 1976. nisu uhapsili FBI agenti – ispričao je u intervjuu Politici.

Njegova maksimalna kazna mogla je biti 65 godina, ali je na kraju osuđen na tek deset godina.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!