Putin povukao potez dok niko nije gledao: Isplivali snimci vojne akcije izvedene ispred nosa čitavog svijeta
April 20, 2024

Putin povukao potez dok niko nije gledao: Isplivali snimci vojne akcije izvedene ispred nosa čitavog svijeta

2 min read

nimljen je konvoj ruske vojske dug, prema procjenama američkih medija, 65 kilometara. Pogledajte odakle dolaze Putinove snage!

Dok sukob u Ukrajini ulazi u šesti dan, zabrinjavajuće satelitske fotografije ruskih vojnih konvoja šokirale su svijet. Dok je jasno gdje ruske snage idu – fotografisane su na putevima sjeverozapadno od Kijeva – mnogi se pitaju odakle dolazi ovolika ruska vojska, a sada znamo i odgovor.

Stotine tenkova, borbenih i logističkih vozila u konvoju čiju dužinu Si-En-En procejnjuje na 65 kilometara dolaze iz Belorusije. Put i most u gradu Černobilju, kao i druge saobraćajnice severozapadno od Kijeva, završavaju se u toj zemlji. I analitičari smatraju da je cijelom svijetu promaklo nešto što se dogodilo još prije nekoliko nedelja.

Rusija je prije više nedelja počela da gomila svoje snage u Belorusiji, i to “ispred nosa” čitavom svijetu. Rusija i Belorusija najavile su prije nekoliko nedelja zajedničke vojne vježbe. Ali po završetku manevara savezničkih vojski, ruske trupe nisu otišle kući.

Satelitske fotografije, kao i snimci sa društvenih mreža čija autentičnost nije još uvek potvrđena, pokazali su da se ruske trupe pojavljuju od Bresta na istoku, do Gomelja na zapadu, u vazduhoplovnim bazama, gradovima, pa čak i poljanama po Belorusiji.

Snimci su pokazali i da je Rusija izgradila pontonski most preko rijeke Pripjat u široj zoni isključenja Černobilja, koja obuhvata dijelove Ukrajine i Belorusije. Na dan početka invazije, objavljeni su snimci na kojima ruska vojska prelazi taj most.

“Sama veličina masivnog konvoja govori nam o snazi ruske vojske, ali i aktivnostima Belorusije koja podržava i pomaže invaziju, čime snosi i deo odgovornosti. Takve vojne snage ne bi mogle da budu okupljene na jednom mestu bez dozvole i pomoći Belorusije”, ocenjuje Si-En-En.
(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!