Sestra preminule trudnice Tamare: Vređali su je, govorili da je histerična… to ne sme da se ponovi
April 25, 2024

Sestra preminule trudnice Tamare: Vređali su je, govorili da je histerična… to ne sme da se ponovi

4 min read

“Tamara i Lazar su se tako voleli, brzo su kliknuli, sve je išlo tako lako… A onda je on u jednom danu izgubio dve najbitnije osobe u svom životu – i ženu i dete. Lekari su prema Tamari bili nehajni, vređali su je. Govorili da je razmažena, da histeriše.” Ovako za Telegraf.rs priča Marijana Kerkez, sestra Tamare Milić, trudnice koja je preminula od sepse u sedmom mesecu trudnoće, nakon što je iz kruševačke Opšte bolnice prebačena u Klinički centar u Nišu.

Marijana je pre nekoliko meseci postala majka, porodila se u Višegradskoj, gde je imala lepo iskustvo. Njena sestra, nažalost, kako kaže Marijana, nije bila te sreće da bude u sigurnim rukama lekara koji su je “vređali i bili nehajni prema njoj”.

– Govorili su joj da je razmažena, da histeriše. Zamislite, trudna žena u bolovima histeriše. Ne mogu ni da zamislim kako joj je bilo u tim trenucima. Sada je najteže njenom suprugu Lazaru, koji je bio divan prema njoj, držao je kao malo vode na dlanu. U jednom danu ostao je bez dve najvoljenije osobe. On je izgubio smisao života – kaže za Telegraf Marijana.

Tamara Milić

Lazar i Tamara Milić, Foto: Instagram

Ističe da nimalo nije lakše ni Tamarinom rođenom bratu koji je za 40 dana izgubio i majku i sestru.

– Takva tragedija više ne sme da se ponovi. Zato pozivam sve ljude iz Kruševca i okoline da dođu 23. avgusta u 17 sati ispred Doma sindikata i podrže nas u protestu kako bi i bebe i porodilje bile zaštićenije – ističe ona.

TAMARIN ZAKON – ZAŠTITA TRUDNICA

Kako se Tamarin slučaj ne bi nikada više desio, njena porodica i prijatelji žele da se izbore za zakon koji će nositi ime po preminuloj trudnici.

– Doktori moraju da se ponašaju marljivije prema trudnicama i da ne postoji princip “para vrti gde burgija neće”. Lekari i medicinsko osoblje koje se nestručno ponaša prema porodiljama mora da bude sankcionisano ili novčano ili otkazom, a ne samo suspenzijom koja može da traje nekoliko nedelja. Trudnice moraju da budu zaštićenije, da se čuju kada se požale da ih nešto boli, a ne da ih medicinski radnici ignorišu – poručuje Marijana.

Ona dodaje da bi kao rešenje mogao da bude neki vid kancelarije, kao mesto kojem će pacijenti moći da se žale, a koja će ujedno sankcionisati neodgovorno ponašanje medicinskih radnika.

– Bilo bi sve drugačije kada bi im se licence dovele u pitanje zbog njihovog rada – poručuje Tamarina sestra.

Podsetimo, Tamara se, dok je bila u sedmom mesecu trudnoće žalila na jake bolove. Prema rečima njenog supruga Lazara Milića, u Opštoj bolnici u Kruševcu su joj rekli da joj nije ništa i da se “prenemaže”.

Ona je četiri dana bila smeštena na ginekologiji kruševačke bolnice, nakon čega je u životnoj opasnosti stanju već razvijene sepse prebačena u niški Klinički centar.

Tamara je ubrzo preminula, 1. avgusta, a nije preživela ni njena beba.

Iz Opšte bolnice u Kruševcu rekli su 8. avgusta za portal Telegraf.rs da je unutrašnja kontrola rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi u toku.

– U vezi sa slučajem preminule pacijentkinje Tamare M., inspekcija Ministarstva zdravlja Republike Srbije je bila u Opštoj bolnici Kruševac, a postupak naložene unutrašnje kontrole provere kvaliteta stručnog rada je u toku – kratko nam je odgovorila direktorka bolnice dr Vesna Stević Gajić.

DIREKTOR BOLNICE U ALEKSINCU: POKRENUTA KONTROLA, ŽALIMO ZBOG GUBITKA ŽIVOTA

V.d. direktor Opšte bolnice Aleksinac, prim.dr Goran Vidić, prosledio je redakciji Telegrafa saopštenje koje prenosimo u celosti: 

“Dana 9.8.2019., u popodnevnim časovima, u Odeljenju Ginekologije sa porodilištem OB Aleksinac, nekoliko sati nakon porođaja preminula je porodilja Krstić Danijela, iz Aleksinca.

Jedan i po sat nakon što je Krstić Danijela rodila zdravo dete prirodnim putem, došlo je do iznenadnog poremećaja vitalnih funkcija, sa prestankom rada srca, zbog čega je odmah započeta kardio-pulmonalna reanimacija, ali je uprkos preduzetim merama intenzivne reanimacije došlo do smrtnog ishoda.

Odmah po ovom tragičnom događaju obaveštena je Zdravstvena inspekcija, MUP i Ministarstvo zdravlja, a telo poslato na sudsko-medicinsku obdukciju u Zavod za sudsku medicinu u Nišu, i pokrenuta je untrašnja provera kvaliteta.

Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica i pristizanja obdukcionog nalaza dostavićemo dalje informacije.

Duboko žalimo zbog tragičnog događaja i gubitka mladog života”, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!