ŠTA JE OVO NAPOLJU, PRED NAMA LJETO NA KAKVO NISMO NAVIKLI: Umjesto plaže, glavobolja i pospanost! Meteorolog objasnio šta nas čeka
December 6, 2023

ŠTA JE OVO NAPOLJU, PRED NAMA LJETO NA KAKVO NISMO NAVIKLI: Umjesto plaže, glavobolja i pospanost! Meteorolog objasnio šta nas čeka

5 min read

Lični osjećaj većine građana je da su se godišnja doba pobrkala i da umjesto uvoda u ljeto imamo početak jeseni
Ljeto pred nama na kakvo nismo navikli: Šta kažu stručnjaci

Za razliku d prethodnih godina kada smo se uveliko kuvali još tokom maja, već se približavamo kalendarskom ljetu, a skoro niko još ni klimu nije pošteno u stanu upalio. Ovogodišnji najtopliji mjeseci pretvorili su se u potop i atipične vremenske prilike zbog čega se mnogi pitaju da li je ovo „zatišje pred buru“, šta se desilo u atmosferi i šta može da uslijedi, piše Blic.

Meteorolozi su prethodnih dana najavili da će izostati vreli toplotni talasi, da će ih biti, ali znatno ređe, što buni sve koji su očekivali nastavak toplijeg vremena još od početka 2023. jer je godina počela sa nevjerovatnih 18 stepeni i sunčanim danima.

Lični osjećaj većine građana je da su se godišnja doba pobrkala i da umjesto uvoda u ljeto imamo početak jeseni.

“Ne može vrijeme po šablonu”

Nedeljko Todorović, meteorolog, kaže za Blic da trenutne i najavljene vremenske prilike nisu neuobičajene, već se radi o prirodnim procesima koji se dešavaju unazad nekoliko stotina godina.

Nemoguće je da svaka godina bude, kao po receptu ista. Ne može da bude po šablonu. Svake godine, kako koja zima, kako koje ljeto i druga godišnja doba, imaju svoja odstupanja od prosječnih vrijednosti. Prethodna dva ljeta su bila sušna i ekstremno topla, iako je bilo lokalnih pljuskova i nepogoda, ali u manjem obimu nego što imamo danas i ove godine. Ali, poslije dva ili jednog sušnog i ekstremno toplog ljeta dolazi barem jedno ili dva „svježija“ ljeta, ne budu ekstremno topli. Budu kišovitiji, i takva smena se dešava decenijama, stotinama godina. Nije ništa neobično što je tako. Pitanje je samo ponovljivost ekstremno toplih i ponovljivost „svežijih“ ljeta, jer ljeta kod nas nisu svježa, ona su prijatno topla – objašnjava Nedeljko Todorović.

Gledajući padavine, maj i jun su inače najkišovitiji meseci kod nas, a meteorolog Todorovića kaže da ove godine imamo više padavina i učestaliju pojavu pljuskova koja uzorkuje bujične poplave.

Naglašava da svake godine u toku ljeta imamo bujične poplave uzrokovane jakim pljuskovima, odnosno, nepogodama, zato što za kratko vrijeme, za sat vremena, padne velika količina padavina, nekada čak mjesečna ili dvomjesečna količina.

U takvim uslovima je normalno da bude bujice, jer voda mora da otekne, a vodotoci, objekti i naselja nisu idealno zaštićeni. I to nam se dešava decenijama i stotinama godina i nije novina.

Smjena toplih i sušnih ljeta

Kada pogledamo unazad, smijenjuju se toplija i sušna ljeta, zatim malo kišovitija i manje topla, i prema tom ritmu, koji nije stroga zakonitost, najvjerovatnije da ovo ljeto neće biti ekstremno toplo, tu mislim na duže sušne periode od 15-20 dana kakve su imala prethodna dva ljeta – kaže Todorović.

Prema njegovim riječima, jedan od pokazatelja je i broj dana sa maksimalnom temperaturom većom iznad +35 stepeni.

Prethodna dva ljeta su u Beogradu bila sa velikim brojem takvih dana.

Prošle godine je bilo takvih 14 dana, prije dvije godine devet dana, a prosječan broj takvih dana gledajući unazad 100 godina je 5 dana. Ove godine će broj tih dana biti vjerovatno manji nego prethodna dva ljeta i moja procjena je da će biti između 5 i 10 takvih dana. Znači da će ljeto 2023. biti natprosječno toplo gledajući stogodišnje podatke, ali manje toplo u odnosu na prethodna dva ljeta – kaže Todorović.
“Biće ovo obično, tipično ljeto”

Prema njegovim riječima, da će i ovo ljeto biti natprosječno toplo uskoro ćemo primijetiti, jer očekuje +30 i više stepeni posljednjih dana juna, a onda će u julu i avgustu biti i viših temperatura, očekuje se dosta sunca i toplog vremena, ali će biti i dalje pljuskova. Pljuskovi će ipak biti manje učestali nego u maju i junu.

Biće ovo obično, tipično ljeto. Nema ničeg čudnog, već je sve viđeno i zabilježeno. Savim je normalno da kada je visok pritisak da bude suho i toplo, da nema kiše. Zavisi od zadržavanja u oblasti visokog pritiska, toliko traje i sušni period, natprosečno toplo. Ali, kada dođe uticaj niskog pritiska i cikloni bude ovako promijenjivo i malo svježije. Smena oblasti niskog i visokog pritiska se događa manje ili brže, češće ili sporije. Prošle godine je bilo malo ciklona iz oblasti niskog pritiska sa padavinama, a ove godine smo počeli ljeto sa zadržavanjem oblasti niskog pritiska u našem regionu što automatski znači učestaliju kišu i pljuskove – objašnjava Nedeljko Todorović.

Dodaje i da ne znači uvijek da je ciklon uzročnik, već postoje i drugi procesi u atmosferi, a važnu ulogu igra i mlazna struja koja diktira vremenske prilike.

Promjena vremenskih, a ne klimatskih prilika

Meteorolog kaže da vrijeme koje nas očekuje do kraja juna, u julu i avgustu nije apsolutno nikakva faza i uvod u nešto novo ili kataklizmično, već se isključivo radi o smjeni toplijih i manje toplijih ljeta.

Ne mogu sva ljeta da nam budu ekstremno topla. Mora da bude i manje toplijih i to se smjenjuje jer je to karakteristika naše klime. Ne treba očekivati da bude stalno toplo ili hladno. To se dešava i zimi i ljeti, tokom ijele godine. Znamo svi da poslije nekoliko jako vrućih dana dođe naoblačenje, zahlađenje, kiša, pljuskovi, padne temperatura i bude maksimalno sutradan +25 stepeni i niže. To je upravo to i to stalno tako ide tokom čitave godine, samo što se ta dinamika odvija nekada brže, a nekada sporije – kaže meteorolog i zaključuje da „prethodna dva vruća ljeta i svjež početak ovogodišnjeg ljeta nisu znak klimatskih promjena čiji je uzročnik čovjek“.

Kada je jako vrućina svi kažu globalno otopljenje, a nije tako. Ni ovo zahlađenje i ovolike kiše, ni to nije klimatska promjena. Ovo su promjene vremenskih prilika, a klima se menja na skali od nekoliko hiljada, bolje rečeno desetina hiljada godina – poručuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!