STIŽE NAM PROMJENA VREMENA, UPOZORENJE METEOROLOGA:Evo kakvo će vrijeme biti za vikend
November 29, 2023

STIŽE NAM PROMJENA VREMENA, UPOZORENJE METEOROLOGA:
Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

2 min read

Ranije danas u Bosni i Hercegovini je općenito blistavo. U žarišnim i istočnim područjima ima magle na padinama. Žuto upozorenje na vremenske prilike uvedeno je isključivo za područje Mostara, gdje su visoke temperature danas uobičajene.

Temperature zraka procijenjene na 8 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 10; Ivana Sedla 12; Bugojno, Sarajevo i Široki Brijeg 13; Banja Luka, Bihać, Sanski Most i Zvornik 15; Livno, Tuzla i Zenica 16; Gradačac, Trebinje 18; Mostar i Stolac 20; Neum 22°C.

Bioprognoza: Biometeorološki pokazatelj je pozitivan. Postojana i blistava klima, sa rastućim temperaturama, ugodno će uticati na većinu stanovništva. Nelagoda kod delikatnih pojedinaca neće biti previše artikulisana u početnom segmentu dana, tokom podneva propisano je nešto opreznije i donekle smanjene vežbe. Dok ostajete napolju, trebalo bi da pokušate da ne ostanete u tom raspoloženju neko vreme, pošto će vrednosti UV datoteke biti visoke.

Većim dijelom blistava klima danas u Bosni i Hercegovini. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najvažnija dnevna temperatura vazduha je uglavnom negde u rasponu od 26 do 32°C. Svijetlo u Sarajevu. Najviša dnevna temperatura zraka oko 28°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini većinom svijetla klima. Povjetarac je slab, uglavnom sa zapada i jugozapada. U sjevernim krajevima povjetarac je sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom se kreće od 11 do 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najvažnija dnevna temperatura zraka uglavnom je negdje u rasponu od 27 do 33°C.

U nedjelju će više prizemne magle u završnom dijelu dana usloviti pljuskove praćene tutnjavom širom Bosne. Padavine nisu normalne u Hercegovini. Povjetarac je slab za usmjeravanje, uglavnom sa zapada i jugozapada. U sjevernim regijama, vjetar je sa sjeverne strane. Najniža jutarnja temperatura zraka najvećim dijelom negdje od 13 do 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najvažnija dnevna temperatura zraka uglavnom je negdje u rasponu od 27 do 32°C, na jugu zemlje do 34°C.

U ponedjeljak u Hercegovini uglavnom blistavo. Više magle na sjeveru Hercegovine. Umjerena do uglavnom sjenovita klima u Bosni. Po kotlinama i uz tokove potoka u prvom dijelu dana bit će sumaglice. Vjetar slab sjevernog i gornjeg istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka najvećim dijelom negdje od 13 do 17°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom se kreće od 24 do 28°C, na jugu zemlje od 30 do 34°C.

Procjenjuje se da će utorak u Bosni i Hercegovini biti blistav sa malim do direktnim mrakom. Povjetarac je slab, većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim krajevima povjetarac je sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom se kreće od 12 do 16°C, na jugu zemlje do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom se kreće od 28 do 33°C, saopćeno je iz Vladinog hidrometeorološkog zavoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!