STIŽE RAZORNI T0RNADO! METEOROLOZI POSLALI HITNO UPOZORENJE: Ova Evropska Država Je Na Udaru
December 7, 2023

STIŽE RAZORNI T0RNADO! METEOROLOZI POSLALI HITNO UPOZORENJE: Ova Evropska Država Je Na Udaru

1 min read

Španjolska meterološka služba upozorila je da bi ovoga ljeta zemlju mogli pogoditi razorni uragani.

Rastuće temperature mora mogu potencijalno dovesti do stvaranja razornih uragana u Atlantskom oceanu, s ozbiljnim posljedicama za Španjolsku, prenosi Euro Weekly News.
Sezona uragana u Španjolskoj traje od 1. lipnja do 30. studenog svake godine, a meteorolozi upozoravaju kako su vremenski uvjeti tijekom sljedećih tjedana povoljni za razvoj razornih uragana.

Iako se Španjolska kroz povijest nije često susretala s uraganima, porast temperatura mora u posljednjim godinama povećava rizik od ovakvih meteoroloških pojava. Tradicionalno, geografski položaj Pirenejskog poluotoka pružao je određenu zaštitu od uragana, s nižim temperaturama mora u usporedbi s tropskim područjima. Suhi vjetrovi iz Sahare dodatno su smanjivali vlažnost okoliša, smanjujući šanse za formiranje uragana.

Ipak, nedavno zabilježen porast temperatura mora izaziva zabrinutost. Europska služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) izvijestila je o temperaturi mora od 28,4 stupnja Celzija 24. srpnja, što dodatno upozorava na mogući rast rizika od uragana.

Meteorolozi upozoravaju da bi u budućnosti ekstremni uragani, toplinski valovi, oluje i obilne kiše mogli postati sve češći u Španjolskoj, naglašavajući potrebu za povećanom pripravnošću i svjesnošću javnosti kako bi se umanjile potencijalne posljedice ovih prirodnih katastrofa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!