Stravičan snimak: Nastavljaju se zlostavljanja u Zavodu Pazarić
May 28, 2024

Stravičan snimak: Nastavljaju se zlostavljanja u Zavodu Pazarić

2 min read

Novi snimak zlostavljanja osoba s invaliditetom u Zavodu Pazarić objavljen je danas.

Zaposlenici Zavoda tvrde da je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima.

Četiri godine nakon objave snimaka koji ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu Pazarić kod Sarajeva, Al Jazeera Balkans stekla je uvid u novi uznemirujući snimak.

Na njemu se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju.

Zaposlenici Zavoda s kojima su razgovarali tvrde da je snimak nastao u toj ustanovi ove godine i da bezuspješno upravu upozoravaju na taj vid nasilja prema štićenicima.

Iz Zavoda se nisu oglašavali.

Upozoravamo da snimci mogu biti uznemirujući. OVDJE.

Iz uvida u zvanične dokumente koje ćemo objaviti narednih dana, jasno se vidi katastrofalan odnos pojedinih odgajateljica prema štićenicima, uz odobravanje Uprave.

Podsjetimo, u ovoj ustanovi 2021. godine umrla najmanje jedna štićenica kojoj je posthumno dijagnosticirana tuberkuloza. U priči koju su dokumentovale kolege sa Aljazeere Balkans utvrđeno je da je u tim slučajevima izostala potrebna zdravstvena skrb.

Ipak, ni nakon smrtnih slučajeva i osvijetljavanja cijele priče reflektorima javnosti, stanje nije popravljeno. Upravo suprotno, Uprava je uvela represivne mjere. Kako nam kažu uposlenici “Zavod je hermetički zatvoren”, a Dnevnici u koje su njegovateljice upisivale činjenice o stanju štićenika stavljeni su pod puni nadzor.

Zašto su bitni Dnevnici. Upravo je u Dnevnike upisan slučaj dvije štićenice koje su dugo imale temperaturu koja se vraćala i bila im je “obarana” paracetamolom, mada su svi simptomi ukazivali na tuberkulozu. Nakon njihove smrti utvrdilo se da je jedna od njih zaista imala tuberkulozu.

Sada je donesena odluka da Dnevnici, u koje su njegovateljice na dnevnoj bazi upisivale stanje i način tretiranja štićenika, budu pisani pod prismotrom.

“Njegovateljice sada u Dnevnike smiju upisivati smo ono što im kažu iz Uprave. Kada njegovateljica upisuje stanje u Dnevnik, medicinska služba praktično stoji pored i prati svaku riječ”, kažu nam uposlenici Zavoda.

Urađeno je to, tvrde, da se u Dnevnike ne bi upisivala istina, poput one iz 2021. godine. Takve slučajeve je njegovateljicama sada praktično nemoguće evidentirati.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!