U Sarajevu održana prva gej parada: Učesnici na srednje prste uzvratili poljupcima, srcima i mahanjem
April 19, 2024

U Sarajevu održana prva gej parada: Učesnici na srednje prste uzvratili poljupcima, srcima i mahanjem

2 min read

Ponosni, nasmijani, ali i u suzama, organizatori su se zahvalili svima koji su podržali njihovu borbu za jednakost lezbejki, gej, bise.sualnih, trans, interspolnih i queer osoba sa drugim osobama u BiH.

Iako su proteklih mjeseci trpjeli brojne osude te sukobljavanja onih koji su bili protiv povorke te onih koji ih podržavaju, poručuju kako je ovo i njihov grad i njihova države te da neće odustati od borbe za jednaka prava svih. 

Član organizacionog odbora Branko Čulibrk istakao je kako je današnja borba ustvari borba za sve građane, a ne samo pripadnike LGBTIQ zajednice.

“Mi LGBTIQ osobe se svakodnevno borimo za našu ljubav, homofobi nas tuku, neke institucije stigmatišu, odvode na liječenje, ne daju isti pristup zdravstva, posebno transseksualnim osobama koje moraju proći potpunu tranziciju da bi mogle i dokumente promijeniti. Naša dužnost je da govorimo javno za slobodu. Zahtijevamo društvo bez nasilja i homofobije, legalizaciju istospolnih brakova, zdravstvo za trans osobe i promjenu dokumenata. Osjećamo veliku odgovornost da govorimo o svim potlačenim u društvu, Romima, radnicima, migrantima, svima koji su na margini i trpe višestruku diskriminaciju. Pozivamo na solidarnost i empatiju. Ovo je povorka za sve nas. Smrt fašizmu”, kazao je Čulibrk.

Lejla Huremović, također iz Organizacionog odbora povorke ponosa, naglasila je kako danas LGBTIQ osobe u BiH prestaju biti nevidljive.

“Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote koji ne mogu biti u četiri zida, oslobođeni od straha i nasilja. Tjeraju nas da budemo ono što nismo, tjeraju nas iz kuće ili zaključavaju. U školi ne smijemo reći ko smo jer učitelji i nastavnici otvoreno govore protiv. Da imamo prava kao drugi ja danas ne bih bila ovdje već bismo radili na rješavanju drugih problema kojih je more u našoj državi. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji dosta LGBTIQ osoba koje svojim najbližima neće ni nakon ovoga moći reći ko su, ali im ova povorka znači sve, daje snagu i vjeru da će se razbiti predrasude o nama i da će biti bolje. Tu smo, nikoga ne ugrožavamo. Neka se širi ljubav. Sanjamo o društvu u kojem ćemo graditi naše porodice u ime ljubavi i slobode”, kazala je Huremović.

Na kraju povorke ispred učesnika pojavio se Damir Imamović koji je uz gitaru izveo akustičnu verziju sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće”.

“Neka ljubi ko god koga hoće”, odjekivalo je Trgom Bosne i Hercegovine.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!