Za njega kažu da je lijek za krvne sudove, reumu, rane, živce, stolicu – EVO KAKO SE KORISTI
May 23, 2024

Za njega kažu da je lijek za krvne sudove, reumu, rane, živce, stolicu – EVO KAKO SE KORISTI

2 min read

Čičak je u javnosti zanemarena ljekovita biljka, zbog svojeg izgleda na prvi pogled odbija ljude pa nitko i ne razmišlja je li za nešto koristan. No ovdje pročitajte i isprobajte recepte koji će vam dokazati suprotno.

Čak i znanstvenici prihvaćaju da čičak ima široko djelovanje, od utjecaja na sezonske bolesti kao što je gripa ili alergija pa sve do utjecaja na zloćudne bolesti.

Recepti
Korijen i list čička koriste se kod upale i čira želuca, a rabe se i za znojenje i probavu, te protiv reume, kožnog ekcema te lišaja, osipa i gnoj­nih rana.

Kod reume koristi se čaj od čičkovih sjemenaka. Suh korijen, stucan u prah i pomiješan s jestivim uljem, liječi od gnojnih rana ako se njime namažu.

Priprema se tako da se velika žlica sitno narezanog korijena i lišća kuha u pola litre vode oko 5 min, zatim se mješavina ostavi poklopljena 10-15 minuta i na kraju procijedi.

Piju se po 2 velike žlice dvaput dnevno (ujutro i navečer).

Trakavica i rane

Pri liječenju od trakavice, zdrobi se svježi korijen čička i pomiješa s 1-2 velike žlice vinskog octa, zatim se istisne sok koji se pije 8-10 dana natašte po 1 velika žlica.

Prah od suhog korijena čička pomiješan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rana.

Živci, usta
U slučaju kljenuti ličnog živca (Nervus facialis), kada se usta iskrive, usitne se korijen i lišće čička i priviju se na suprotnu, zdravu stranu lica.

Stolica, mokraća …
Čaj od čičkova korijena pospješuje stolicu, izlučivanje znoja i mokraće, a istodobno čisti krv. Čičkovo ulje kuhano s mladicama borovice čisti krv i liječi organizam kod raznih kožnih bolesti.

Vene
Rane kod otvorenih vena na nogama liječe se oblozima od čičkova lista koji se s donje strane namaže svinjskom mašću.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!