Zastrašujuće: Ovo je pijaca odakle je krenula zaraza koronavirusom
May 28, 2024

Zastrašujuće: Ovo je pijaca odakle je krenula zaraza koronavirusom

2 min read

Ono što je šokiralo svijet su fotografije na kineskoj društvenoj mreži Weibo koje pokazuju kako veliki broj ljudi leži na bolničkim hodnicima i to prekriveni plahtom, kao da su preminuli.

Koronavirus se rapidno širi Kinom kao i drugim dijelovima svijeta. Britanski stručnjak za dinamiku prenosa zaraznih bolesti Džonatan Rid (Johathan Read) predviđa da će za dvije sedmice stotine hiljada ljudi, koji će proći kroz Kinu i nastaviti u druge države svijeta, biti zaraženo koronavirusom.

U novom naučnom radu ovaj stručnjak je predvidio kako će se u roku od 14 dana, odnosno do 4. februara 2020. godine, broj zaraženih u epicentru virusa, gradu Vuhanu, biti veći od 190.000.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su sve osobe koje su prve zaražene u Vuhanu posjećivale pijacu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih porodica.

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na ovoj se pijaci prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se pijacama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

U nekim dijelovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

Štaviše, kako piše Business Insider, ove se pijace i zovu mokrima zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari – objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emili Langdon (Emily) sa Univerziteta u Čikagu za Business Insider.

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude. Primjerice, SARS, epidemija koja je izbila 2002., također u Kini, i ubila 774 ljudi, izazvana je koronavirusom koji je na ljude najvjerojatnije prešao s cibetke koja se prodavala upravo na takvim tržnicama.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!