ADVOKAT OTKRIO KOJA PRAVA IMA MARIJIN SIN: To je RIGOROZNO! A ovo su uslovi koje mora da ispuni surogat – majka: Ona je dužna…
May 14, 2024

ADVOKAT OTKRIO KOJA PRAVA IMA MARIJIN SIN: To je RIGOROZNO! A ovo su uslovi koje mora da ispuni surogat – majka: Ona je dužna…

2 min read

Velika medijska prašina podigla se jučer kada se saznalo da je pjevačica i jedina srpska pobjednica Eurosonga Marija Šerifović uz pomoć surogat majke dobila bebu nakon, kako se navodi i piše, dvije godine od kada je pjevačica službeno ušla u proces rađanja djeteta uz pomoć surogat majke .

Odvjetnik Strahinja Milovanović ističe kako je u Americi postupak dobivanja djeteta uz pomoć surogat majke rigorozan te se jako vodi računa o tome da se poštuju svi zakoni.

Marija Šerifović, Verica Šerifović
FOTO: PRIVATNA ARHIVA
– Surogat majčinstvo je čak potpuno zabranjeno u Njemačkoj i Francuskoj. To je sporno zbog rodbinskih odnosa i mnogih drugih stvari… – kaže odvjetnik i objašnjava kako će to izgledati u Srbiji.

– Kod nas će biti umjerena varijanta, predviđeno je da se plaćaju troškovi za nerad. To ne može biti posao, jer Kodeks nalaže da surogat majka mora biti aktivna majka i mora imati između 22 i 30 godina. Moraju biti zadovoljeni svi zdravstveni i genetski uvjeti, ne konzumirati alkohol, opojne droge, određene lijekove koji su u suprotnosti s liječnikom, obavijestiti namjeravane roditelje… To će biti rezervirano samo za parove, bilo izvanbračne ili bračne – rekao je odvjetnik, Strahinja .

Marija Šerifović
FOTO: ATA IMAGES
Kako je istaknuo odvjetnik Strahinja Milovanović, surogat majka nema kontakt s djetetom koje je rodila, već ga mora, prema potpisanom ugovoru s namjeravanim roditeljem ili roditeljima, predati odmah nakon rođenja.

– Ona nema nikakav kontakt, ugovorom se obvezuje to dijete predati odmah po rođenju i nema nikakav kontakt – rekao je.

Marijin sin je rođen u Americi, imaće američko državljanstvo kada dođe u Srbiju i ako odluči da studira i živi ovde, imaće ista prava kao i ostala deca.

– S obzirom na to da je dijete upisano u američku matičnu knjigu rođenih, moći će ostvariti sva svoja prava i za tu dob djeteta nema potencijalnih situacija koje se ne mogu premostiti – rekla je odvjetnica za TV Pink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!