Konačno je stiglo proljeće: Evo kada pomjeramo kazaljke na satu
February 21, 2024

Konačno je stiglo proljeće: Evo kada pomjeramo kazaljke na satu

2 min read

Proljeće ove godine je počelo danas 20. marta, tačno u 16.33 sati.

Proljeće će trajati do 21. juna u 17.40, tačno 92 dana dan manje od ljeta. Prvog dana proljeća dan i noć traju po 12 sati i jednaki su, pa se taj dan zove dan proljećne ravnodnevice. S obzirom na to da proljeće počinje danas, mnogima može da bude čudno što su u školama učili da proljeće počinju 21. marta. Zbog čega se promijenio datum dolaska proljeća?

Nismo učili pogrešno. Sve do 2011. godine, proljeće je počinjalo 21. marta. A, ove godine, barem za stanovnike na sjevernoj Zemljinoj polulopti, proljeće će početi – 20. marta – zbog čega?

“Još od 2011. godine proljeće počinje 20. marta, dok su se do tada smenjivali 20. i 21. mart. Tako će biti sve do 2048. godine kada će se početak proleća smjenjivati između 19. i 20. marta. Tek 2102. godine, proljeće će se ponovo vratiti na 20. i 21. mart”, rekao je prethodno Branko Simonović iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, pa dodao da postoje meteorološki i astronomski način određivanja godišnjeg doba.

“Meteorološkim načinom je godina podijeljena na četiri dela, kako bi se vodile statistike i kako bi postojala ravnomjerna raspodjela po godišnjim dobima”, objašnjava Simonović za BBC na srpskom jeziku.

Tako je po meteorološkom kriterijumu proljeće počelo 1. marta, a trajaće sve do 31. maja. Kako ističe Simonović, meterološki način određivanja se “ne zasniva na nekom jasnom prirodnom kriterijumu, već je to vještački određeno”. Međutim, precizniji način određivanja datuma početka mnogima omiljenog godišnjeg doba svakako je astronomski.

“Astronomski gledano, dolazak godišnjih doba može da se posmatra i sa trajanjem obdanice, odnosno sa zbivanjima nad horizontom”, kaže Simović.

Kada astronomi kažu da je “došlo proljeće”, podrazumijevaju da je Sunce prešlo sa južne na sjevernu poluloptu.

“Tada Sunce izlazi na istočnoj, a zalazi na zapadnoj strani horizonta i obdanica i noć traju podjednako, zato se taj dan i zove dan proljećne ravnodnevnice”, kaže Simonović.

Proljećna ravnodnevnica 2022. godine će se desiti 20. marta, što je ujedno i prvi dan proljeća.

Narednog vikenda očekuje nas i početak ljetnjeg računanja vremena. Naime, u noći između subote i nedjelje, 27. marta 2022, počinje ljetnjo računanje vremena kada se kazaljke na sati pomjeraju jedan čas unaprijed – sa dva na tri sata što za one koji tog dana moraju rano na posao znači da spavaju jedan sat kraće.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!