MUČE VAS GASOVI, OSJEĆA VAM SE IZ USTA I BEŠIKA „POPUŠTA“?Evo šta treba odmah da uradite
May 14, 2024

MUČE VAS GASOVI, OSJEĆA VAM SE IZ USTA I BEŠIKA „POPUŠTA“?
Evo šta treba odmah da uradite

2 min read

Nadimanje i gasovi često su teže i začinjene hrane kao i smanjenog kretanja što uzrokuje otežanu cirkulaciju krvi i limfe. Blagotvorna je masaža koju možete izvesti sami, pomoću meke četke za telo i koja se naziva „suho četkanje“. Ona se obavlja kratkim, brzim pokretima, uvijek u pravcu srca. Počnite od nogu, zatim preko ruku i završite lakim kružnim pokretima preko stomaka. Nemojte pritiskati. Masaža treba da traje oko dve minute, a doprinijeće ubrzanju cirkulacije i sljedstvenom oslobađanju “zarobljenih” tečnosti u tijelu.

Neprijatan zadah regulisaćete, prije svega, uravnoteženom ishranom, punomprebiotika i probiotika. Takođe, pripazite i na redovnu higijenu koja uključuje ne samo upotrebu četkice i paste za zube, već i interdentalnog kraja. Međutim, za osvježenje daha možete i da koristite vodu sa rastvorenim prahom cimeta – mikrobiolog dr Lukas Roza kaže da topla voda sa ovim začinom uklanja iz usne duplje jedne bakterije koje izazivaju loš zadah.

Sipajte kašičicu cimeta u šolju vrele vode, ostavite da stoji desetak minuta i kad se prohladi, temeljno isperite usta. Ponavljajte ovo dvaput dnevno.

Kašalj i kijanje često izazivaju probleme sa inkontinencijom, što je stručni izraz za nemogućnost zadržavanja mokraće. Žene posebno imaju ovaj problem poslije porođaja. Prirodno se najbolje otklanja vježbanjem, minimum koji treba da uradite jeste da nekoliko minuta dnevno posvetite jednostavnoj vježbi.

Ispravite se i podignite ruke visoko iznad glave, istežući cijelo tijelo, kao da pokušavate da dodirnete tavanicu. Zatim se polako savijte u struku unaprijed i pokušajte da dotaknete pod. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko minuta.

Druga vježba jača takozvane Kegelove mišiće. To su prstenasti mišići u obliku osmice koji kontrolišu prolaz urina i stezanje va*ine. Osjetićete koji su kad, tokom mokrenja, pokušajte da prekinete mlaz urina. Jačajte ih tako što ćete ih svakog dana stezati po par minuta – brojite do deset, pa otpustite, zatim stegnite ponovo. Kao i sa svim drugim mišićima, treba da budete uporni, vidjećete rezultate za oko šest nedelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!