POSADITE NA BALKONU “DJEVOJAČKO SRCE”, zovu ga neuništiv cvijet: AKO URADITE 1 STVAR CVJETAT ĆE DO KASNE JESENI
April 16, 2024

POSADITE NA BALKONU “DJEVOJAČKO SRCE”, zovu ga neuništiv cvijet: AKO URADITE 1 STVAR CVJETAT ĆE DO KASNE JESENI

3 min read

Prelijepa legenda prati ovaj cvijet i njegovu nestvarnu ljepotu

Djevojačko srce je višegodišnja biljka koja svojim raznobojnim srcastim cvjetovima veoma dugo krasi terase, balkone i vrtove, a zahtjeva samo malo pažnje i njege. U nekim krajevima zovu je i ledenica.

Djevojačko srce se vijekovima gaji u Kini, Koreji, Japanu. 1740. godine njemački botaničar J. G. Gmelin, je prvi donio ovu biljku u Rusiju za botaničku baštu. Prve primjerke ove biljke u zapadnu Evropu je donio škotski botaničar Robert Fortune 1840. godine iz Japana, piše artnit.net

Uobičajeno ime djevojačko srce je veoma živopisno. Botaničko ime ove biljke je Dicentra spectabilis je opisno. Grčke riječi – dicentra, znači dvije mamuze, i – specitabilis znači dostojan pažnje ili spektakularan, što ova biljka zaista jeste.

Engleski naziv za ovu biljku je Bleeding Heart, što znači srce koje krvari.

Uz biljku djevojačko srce se vezuje priča o princu koji je uzaludno pokušavao da osvoji srce lijepe princeze. Princ joj je donosio predivne poklone sa svojih putovanja, ali ona ga nije primijećivala. Jednog dana se princ vratio sa dalekog putovanja sa posebnim poklonom. Prvo joj je predstavio dva čarobna ružičasta zečića koje je postavio na dvije spoljne strane latice cvijeta. Princeza je samo uzdahnula i jedva pogledala u zečiće. U nadi da će je ipak osvojiti princ stavlja par čarobnih minđuša na dvije duge bijele latice. Princeza je jedva pogledala i to, a jadnom princu srce je bilo potpuno slomljeno. I on izvlači nož iz korica i ubija se. U cvijetu je preostalo srce na tamnozelenoj liniji. Princeza je tek tada shvatila koliko ju je volio princ. Shvatila je kasno da i ona njega voli i da će njeno srce krvariti zbog princa zauvijek.

Djevojačko srce je grmolika biljka. Sjajni mesnati listovi su svetlozelene ili bakarne boje. Cvjeta od aprila do mrazeva, a cvjetovi su bijeli ili oivičeni ružičastom bojom, narandžasto-crveni, ružičasti ili jarkocrveni. Kada se cvjetanje završi listovi počinju da se suše. Ako je zemlja dovoljno vlažna, lišće se može zadržati i do jeseni. Nadzemni dio biljke se gubi u toku zime.

Djevojačko srce se sadi u velike saksije, sandučiće, vrtove. Biljka sa bakarnim listovima treba da se posadi na sunčano mjesto, a sa zelenom bojom listova na polusjenovito. Razmak između biljaka trebalo bi da bude između 20 i 30 cm.

Djevojačko srce uspijeva na neutralnom ili baznom zemljištu, traži rastresitu, vlažnu, dobro propusnu zemlju.

247719-shutterstock-1712881840-ff

foto: Shutterstock

Da bi biljka obilno cvjetala potrebno je da se redovno zaliva. Zemlja između dva zalivanja treba dobro da prosuši i da se voda ne zadržava u podmetaču. Puno vlage izazvaće propadanje biljke. Djevojačko srce može da izdrži velike vrućine i sušu.

Ako je djevojačko srce u saksiji kada zahladi i počnu mrazevi unesite ga u kuću gde će nastaviti da cveta, ako ne bude pretoplo i ako se ne zaliva previše.

Da bi djevojačko srce napredovalo i više cvjetalo treba da se prihranjuje đubrivom za cvjetajuće baštenske biljke.

Djevojačko srce se razmnožava dijeljenjem korijena, a može se odgajiti i iz sjemena. Korijen se dijeli u rano proljeće ili u jesen, dok biljka miruje. Korijen podnosi jako niske temperature, može da izdrži mrazeve i ispod 20 stepeni.

Uz malo njege djevojačkog srca imaćete lijepu dekoraciju u svom otvorenom prostoru. Devojačko srce sa svojim listovima i interesantnim srcastim cvjetovima daje ne samo lijepe boje, već i romantičan akcenat terasi, balkonu ili vrtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!