AKO PLANIRATE U HRVATSKU EVO ŠTA SVE SMIJETE UNIJETI: Bez ikakvih problema i straha od kontrola
May 18, 2024

AKO PLANIRATE U HRVATSKU EVO ŠTA SVE SMIJETE UNIJETI: Bez ikakvih problema i straha od kontrola

3 min read

Približava se sezona godišnjih odmora, a mnogi će provesti svoj odmor u Hrvatskoj. Ove godine su mjere prilikom ulaska u Hrvatsku dodatno pooštrene zbog ulaska zemlje u Schengen.

Postoji nekoliko stvari koje se mogu unijeti u Hrvatsku bez problema i straha od graničnih kontrola. Putnici koji dolaze zračnim putem mogu unijeti nešto više duhanskih proizvoda u odnosu na putnike koji koriste druge vrste prijevoza. U zračnom prijevozu, dozvoljeno je unijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa (cigare neto težine do tri grama po komadu), 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje. Putnici koji koriste cestovni ili željeznički prijevoz mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje.

Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine i 50 grama novih duhanskih proizvoda. Što se tiče alkoholnih pića, ista pravila vrijede za zračni i cestovni prijevoz. Dozvoljeno je unijeti 16 litara piva, četiri litre vina i dvije litre alkoholnih pića s manje od 22 posto alkohola, ili jednu litru jačih alkoholnih pića.

Carinski službenici provode kontrolu proizvoda životinjskog podrijetla koji čine dio osobne prtljage putnika. Nije dozvoljeno unijeti meso, mlijeko i proizvode od mesa i mlijeka. Međutim, jedna osoba može unijeti do 20 kilograma ribljih proizvoda, uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu, kao i određene ljuskare i mekušce poput kozica, rakova, dagnji i kamenica, pod uvjetom da je svježa riba očišćena i bez utrobe.

Dozvoljeno je unijeti do dva kilograma meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova po osobi. Također se smije unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, te do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga, pod uvjetom da ne zahtijevaju hlađenje prije otvaranja.

Putnici koji ulaze u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja, ali samo za osobnu uporabu, mogu unijeti nekoliko vrsta prehrambenih proizvoda. To uključuje kruh, kolače, kekse, vafle, oblatne, dvopek, tostirani kruh i slične prepečene proizvode s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su podvrgnuti potpunom kuhanju ili toplinskoj obradi.

Također, bez ograničenja je moguće unijeti masline punjene ribom, tjesteninu i rezance koji nisu miješani ni punjeni mesnim proizvodima, a sadrže manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su podvrgnuti potpunom kuhanju ili toplinskoj obradi.

Što se tiče slatkiša, dozvoljeno je unijeti čokoladu i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su podvrgnuti potpunom kuhanju ili toplinskoj obradi.

Važno je napomenuti da su proizvodi životinjskog podrijetla, kao i količine hrane koje se mogu unijeti, podložni carinskoj kontroli i propisima te se preporučuje provjeriti aktualne informacije prije putovanja kako bi se osiguralo pridržavanje svih propisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!