May 30, 2023

TlTRA LI VAM G0RNJI ILI D0NJI KAPAK? EVO ŠTA TO ZNAČI: Nije b3zazleno, to je simptom KOJI NE SMIJETE DA IGN0RIŠETE

3 min read

Svako je barem jednom to doživio taj n3ugodan osjećaj, a ovo su slučajevi kad p0drhtavanje nije b3zazleno…

P0drhtavanje očnog kapka samo po sebi nije rijedak fenomen, no to ne znači i da je b3zazlen. Službenog imena blefarospazam ili miomikrija oka, a radi se o pr1silnom trz4nju očnog kapka s nekontroliranom kontrakcijom mišića te je rezultat iritacije živčanih završetaka u kapcima.

Podrhtavati može i gornji i donji kapak

Podjednako se javlja i u donjem i u gornjem kapku. Taj je osjet poprilično neugodan, a najčešći mu je uzrok stres i premorenost ili pak izlaganje vjetru i hladnoći.

Ipak, ako se simptom uporno javlja kroz više od mjesec dana te imate osjećaj da je sve češći, tada to može biti znak da je najbolje posjetiti liječnika.

Također, širi li se osjet titranja na druge dijelove lica i prati li ga oticanje, tada trebate odmah potražiti savjet liječnika kako bi se eliminirali neki ozbiljni zdravstveni problemi.

Ova stanja mogu kao simptom imati titranje oka, a dok su neki manje opasni i lakše se liječe, drugi traže dijagnozu i terapiju:

eye-twitching01

  1. Visok krvni tlak

Pod utjecajem naglih promjena u krvnom tlaku može doći do iritacije očnog živca, zbog čega se kapak počinje nekontrolirano grčiti. Događa li vam se to često, provjeravajte vrijednosti svog krvnog tlaka i potražite pomoć liječnika ako je u on u više od tri mjerenja povišen.

  1. Sindrom hroničnog umora

Naziva se i bolešću modernog doba, a za razliku od opravdane iscrpljenosti karakterizira ga osjećaj umora koji traje dulje od šest mjeseci, bolni limfni čvorovi.
Prije dijagnoze sindroma kroničnog umora treba odbaciti sumnju da se ne radi o konkretnoj bolesti, a kao najčešći uzroci se navode anemija i nizak krvni tlak. Žene i muškarci sa stalnim osjećajem umora te titranjem kapka trebaju prekontrolirati šećer u krvi, hormone štitnjače, spolne hormone kao i kompletnu krvnu sliku da bi se isključili drugi mogući uzroci.

umor

  1. Nedostatak magnezija

Kod nedostatka ovog minerala, česti su grčevi u cijelom tijelu, pa tako i u kapcima. Popratni simptomi su glavobolja i poremećaji spavanja, a uz dodatak magnezija uzimajte i vitamin B.

  1. Alkoholizam

Kod titranja kapka koje je nastalo kao posljedica moždanog oštećenja, do simptoma dolazi zbog nepravilnog rada živaca. Prestanak konzumacije može popraviti stanje, no posljedice često ostaju u blažem obliku.

Osim toga, titranje se može javiti i zbog pretjeranog unosa kofeina

eye

  1. Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja hemijske supstancije dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. U slučaju ovog uzroka titranja kapka, očito je i podrhtavanje drugih mišića tijela.

aye

  1. Poremećaj štitnjače

Svi hormoni koje štitnjača proizvodi i regulira imaju utjecaj na rad živčanog sustava, kao i metabolizam cijelog tijela. Ako ti hormoni nisu u ravnoteži, može doći do lupanja srca, titranja kapaka, promjene u težini.

Ako je riječ o prolaznim titranjima koji nemaju organske uzroke, sami možete pokušati zaustaviti neugodne kontrakcije.

A šta kaže narodno vjerovanje?

Narodi na balkanskim prostorima imaju različita vjerovanja što se tiče titranja oka. Neki tumače “igranje” desnog oka, kao da će se ostvariti ono što ste u tom trenutku pomislili, a “igranje” lijevog oka smatraju lošim predznakom.

U nekim krajevima postoji vjerovanje da, ako ženi lijevo oko zatitra, poslije dugog puta će ponovo vidjeti svog dragog. Ipak, u drugim krajevima se vjeruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači da će u porodici biti radosti, a donjeg, upoznavanje novih osoba. Gornji kapak lijevog oka – rođenje muškog djeteta, a donji kapak – loše vijesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
error: Content is protected !!